Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Λίγα Λόγια σχετικά με την Περιοχή

Η Παραλία Παντελεήμονος είναι παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Δίου - Ολύμπου (υψόμετρο 5 μέτρα)[1] της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μία από τις 16 συνολικά[2] ακτές του νομού. Απέχει 36 χλμ. από την Κατερίνη, 56 χλμ. από την Λάρισα και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού[3]. Αποτελεί καλοκαιρινή κατοικία των κατοίκων του Νέου Παντελεήμονα και θέρετρο αναψυχής, το οποίο κατακλύζεται από τουρίστες την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου, ενώ τον χειμώνα σχεδόν ερημώνει.

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα, σε έναν μικρό κολπίσκο, για αυτό και κατά καιρούς ονομάζεται και Κάστρο. Το μήκος των ακτών της παραλίας είναι 3 χλμ. Κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της καθαρότητας του νερού και της αμμουδερής ακτής της. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδος. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν πλάτανοι και λεύκες. Ένα ποτάμι χύνεται στη θάλασσα τελειώνοντας έτσι το μακρύ ταξίδι του από τις πηγές του Ολύμπου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το κάστρο, βρέθηκαν ευρήματα της Προϊστορικής Εποχής και της Βυζαντινής Περιόδου, και τα οποία οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι εκεί αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη Ηράκλεια.

Τουρισμός

Η Παραλία Παντελεήμονος αποτελεί το κεντρικό θέμα της διαφημιστικής καμπάνιας του Νομού Πιερίας. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και ξενοδοχεία που γεμίζουν κάθε καλοκαίρι από τουρίστες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Παραλία Παντελεήμονος προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και beach volley καθώς επίσης και για ανάβαση στο κάστρο από ένα μονοπάτι 12 λεπτών που ξεκινάει από την παραλία ,το οποίο ενδείκνυται και για ποδηλασία βουνού. Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι στο Κάστρο του Πλαταμώνα, πάνω από την παραλία, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ολύμπου με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα στολίδι μέσα στις ακτές του Θερμαϊκού. Ο άψογος συνδυασμός βουνού και θάλασσας σε όλο του το μεγαλείο..

 

Βρίσκεται πολύ κοντά στον αναπαλαιωμένο παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.Εκεί θα συναντήσετε εξαιρετικές ταβέρνες και πρότυπους ξενώνες. Λίγο πιο πάνω από τον οικισμό, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται η αφετηρία για το αλεξίπτωτο πλαγιάς.

 

 Όσο για την παραλία, Ακτή σπάνιου φυσικού κάλλους, στους πρόποδες του Ολύμπου, συνδυάζει με αρμονικό τρόπο βότσαλα και άμμο. Παράλιο θέρετρο με κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση, βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Οργανωμένη και ασφαλής ακτή προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για κάθε τύπο επισκέπτη.

 

Πολυσύχναστη κυρίως τους θερινούς μήνες, διαθέτει άριστη υποδομή σε  Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, μικρές οικονομικές πανσιόν δίπλα στη θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και πολλά αξιόλογα Κάμπινγκ για όλες τις προτιμήσεις.

 

 Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί, σνακ-μπαρ και άλλα μέσα εστίασης προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων για κάθε επισκέπτη.

 

Καφέ-μπαρ, αναψυκτήρια, κλαμπ, ντίσκο φροντίζουν για την ψυχαγωγία και την αξέχαστη διαμονή σας στην περιοχή.

 

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και ξακουστό ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα«Ολύμπιων» Θεώντους. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

 

 

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο τηςΦραγκοκρατίας, χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης τηςΜεσοβυζαντινήςπεριόδου, νοτιανατολικά τουΟλύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας). ΣτονΠερίπλου του Ψευδο-Σκύλακα(4ος αι. π.Χ.), αναφέρεται ως «πρώτη πόλις Μακεδονίας, Ηράκλειον». Πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμική ευβοϊκής, πρωτοκορινθιακής προέλευσης, καθώς καιγεωμετρικής εποχήςαπό την Ανατολική Ελλάδα, τα οποία δείχνουν παρουσία Ελλήνων ίσως και από τον 8ο αι. π.Χ.[4]Το τοπωνύμιο Πλαταμώνας αναφέρεται για πρώτη φορά το1198 σε χρυσόβουλοτου βυζαντινού αυτοκράτοραΑλεξίου Κομνηνού Α΄

 

 

Τα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Η θέση της ήταν στους νοτιοανατολικούς πρόποδες τουΟλύμπου, κοντά στοΔίον. Έχουν ανακαλυφθεί ερείπια από αρχαίες εγκαταστάσεις. Κοντά βρίσκεται το ρέμα Συς (Ζηλιάνα) τηςΣκοτίναςτων αρχαίων δημιουργώντας ένα τοπίο μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, στον τόπο αυτό είχε ταφεί οΟρφέας. Η πόλη καταστράφηκε, σύμφωνα με τονΠαυσανίαόταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς. Έτσι, τα ιερά, τα κτήρια και τα τείχη της καταστράφηκαν. Υπήρξαν ιερό πόλισμα τωνΜουσών. Για το λόγο αυτό, οι τελευταίες ονομάζονται συχνά και Λειβηθρίδες ή Λειβηθριάδες. Στην πόλη βρίσκονταν και τα οστά του ΜυθικούΟρφέα. Η καταστροφή της αρχικής πολίχνης των Λειβήθρων έγινε,όταν ο χείμαρος Συς, που πηγάζει από τονΌλυμπο, ξεχείλισε και γκρέμισε τα τείχη,τους ναούς και τα σπίτια των Λειβήθρων. Ο χρησμός έλεγε οτι,αν ο ήλιος έβλεπε τα οστά του Ορφέα,η πόλη θα καταστρεφόταν από τον Συν. Τελικά η Καταστροφή δεν είχε την μορφή τέρατος,αλλα μορφή φυσικής θεομηνίας. Ο τάφος και τα οστά του Ορφέα τότε μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο στους πρόποδες του Ολύμπου

 

 

Στα νότια της πόλης του Δίου, έξω από τα όριά της και δυτικά του ιερού της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή, πιθανότατα στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Ε΄ (221-179 π.Χ.).

 

Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά χαμηλού φυσικού λόφου και έχει προσανατολισμό βορειανατολικό, τον πιο ενδεδειγμένο για τον καλό αερισμό του χώρου, όπως επεσήμανε αργότερα ο Βιτρούβιος. Ο αρχιτέκτων του μνημείου, εκμεταλλευόμενος τη μορφολογία του εδάφους, διαμόρφωσε κατάλληλα το χώρο με μερική αποχωμάτωση και τεχνητή επίχωση, με αποτέλεσμα το έργο του να είναι επίτευγμα προσωπικής επέμβασης και, μάλιστα, από τις επιτυχέστερες στο είδος της.